Pyłek pszczeli


Pyłek pszczeli to zbiór męskich komórek rozrodczych roślin nasiennych. Aby zebrać zaledwie 15 miligramów pyłku, pszczoła odwiedza 80 kwiatów. Ze względu na pracę, jaką trzeba włożyć w jego produkcję, pyłek nazywany jest prawdziwym cudem natury. Kryje w sobie wiele dobroczynnych właściwości odżywczych, czym zasłużył na miano leku.

 

Pyłek jest bogaty w biologicznie aktywne substancje. W ziarnach pyłku pochodzących z różnych gatunków roślin, odkryto ich ponad 200! Wśród nich znajdziemy białka, aminokwasy, flawonoidy, węglowodany, lipidy, enzymy, kwasy tłuszczowe, koenzymy, sole mineralne i witaminy. Reguluje przemianę materii, polecany jest osobom uprawiającym sport ze względu na wysoką zawartość białka. Ostatnie badania wykazują skuteczne działanie pyłku w leczeniu przewlekłego zapalenia gruczołu krokowego.

Pyłek kwiatowy produkowany jest przez rośliny, jako komórki, które konieczne są do zapylenia kwiatów, w wyniku czego powstają owoce. Pyłek potrzebny jest pszczołom do karmienia larw, wytwarzania mleczka pszczelego i wosku. Każdy rodzaj kwiatów ma swój charakterystyczny pyłek – drobiny różnią się kształtem, wielkością i kolorem, dzięki czemu można stwierdzić, skąd pochodzi i z jakim rodzajem miodu mamy do czynienia.

Pszczoły, odwiedzając kwiaty, oblepiają się pyłkiem, a potem sczesują go z siebie, formując grudki. Pyłek wnoszą do ula i magazynują w komórkach pszczelich. Plastry zalewają miodem. Pyłek pszczeli przechodzi fermentację mlekową, w wyniku której powstaje pierzga.

Zobacz w sklepie