Pierzga


Pierzga pszczela to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczołę, zmieszany z miodem i z wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół. Jest składany w komórkach plastra pszczelego. Tam poddany jest fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych. Ze względu na proces przez jaki przechodzi, pierzga ma znacznie bogatszy skład niż pyłek kwiatowy. Po procesie konserwacji zwiększa się przyswajalność produktu, przez co sprawdza się w celach spożywczych i leczniczych znacznie lepiej niż pyłek. Jednak przez to, że proces wydobywania pierzgi jest żmudny – pszczelarze muszą ręcznie wydłubywać ją z plastra miodu – jest ona trudno dostępna.

 

Pierzga sprawdza się zwłaszcza przy niedokrwistości, nadciśnieniu, w chorobach jelit i chorobach układu nerwowego. Zalecana jest w cukrzycy, przy braku łaknienia, w stanach wyczerpania zarówno psychicznego jak i fizycznego. Regeneruje po przebytych chorobach i po zabiegach operacyjnych. Dobrze jest spożywać pierzgę jako miesięczną kurację – 5 gram na dobę.

Zobacz w sklepie