Miód wielokwiatowy


Miód wielokwiatowy to najpopularniejszy i najchętniej kupowany rodzaj miodu. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje z nektaru zbieranego z kilku rodzajów kwiatów. W zależności od terminu zbioru, miód może przybierać różne barwy: od jasnej, kremowej, do lekko brązowej, herbacianej. Po skrystalizowaniu staje się jasnoszary lub przybiera odcień  brązowy.

 

Zapach miodu wielokwiatowego jest ciężki  i duszący. Mimo tego, w smaku jest łagodny i słodki. Smak miodu jest uwarunkowany smakiem kwiatu, którego nektaru było najwięcej.

 

Tak samo jak w przypadku smaku, dominujący nektar decyduje o właściwościach zdrowotnych miodu. Podstawą właściwości odżywczych są cukry proste, fruktoza i glukoza. Miody z pierwszych ciepłych miesięcy roku charakteryzują się większą ilością cukrów prostych. Te z późniejszego lata i jesieni mogą poszczycić się większą ilością enzymów, biopierwiastków i związków o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.

 

W porównaniu do innych rodzajów miodu, miód wielokwiatowy ma niską aktywność antybiotyczną. Za to świetnie radzi sobie w chorobach alergicznych dróg oddechowych. Dzięki obecności ziaren pyłku kwiatowego, jest idealny przy katarze siennym, astmie oskrzelowej, czy przy nieżycie nosa.

 

Miód ten, ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych, łatwo się przyswaja, dzięki czemu jest cennym źródłem energii dla mięśni. Wspiera również mięsień sercowy, wątrobę i wspomaga oczyszczanie się narządów wewnętrznych. Dodatkowo można go stosować jako wstęp do leczenia grypy i przeziębienia. Miód wielokwiatowy powinno się spożywać codziennie – jego łagodny smak, łatwa dostępność i właściwości odżywcze oraz lecznicze, przemawiają za tym, żeby zawsze mieć słoik miodu w kuchennej szafce.

Zobacz w sklepie