Miód rzepakowy


Uprawiamy rzepak głównie z myślą o tym, aby produkować olej i pasze da zwierząt hodowlanych. Pszczoły również znalazły zastosowanie tej rośliny – z żółtych kwiatów, które pięknie kwitną na przełomie kwietnia i maja, pobierają nektar, z którego powstaje mocno słodki, jasny miód.

 

Jeśli szukasz czegoś, co w swoim składzie ma możliwie największą zawartość glukozy i aminokwasów, to w pierwszej kolejności powinieneś udać się po miód rzepakowy. Ten gęsty, prawie bezbarwny, lub lekko słomkowy płyn, to idealna odżywka regeneracyjna dla zmęczonego ciała i umysłu. Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych, jest niezastąpiony w przypadku wyczerpania organizmu. Po skrystalizowaniu przybiera barwę kremowo-białą i nabiera konsystencji smalcu.

 

Miód rzepakowy szczególnie polecany jest w przypadku leczenia chorób wątroby, serca, układu krążenia oraz naczyń wieńcowych. Ma swój udział w hamowaniu procesu miażdżycowego, a także w leczeniu nerek oraz całego układu moczowego. Również w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy warto spożywać ten lepki lek. Oprócz szerokich właściwości leczniczych, miód rzepakowy jest swego rodzaju opatrunkiem, przynoszącym ulgę w chorobach zewnętrznych. Oczyszcza chore tkanki, zabezpiecza poparzoną skórę przed powstaniem pęcherzy i rozwojem zakażenia.

 

Miód dobrze jest stosować w stanach przeziębienia oraz w leczeniu górnych dróg oddechowych. Dzieci uwielbiają go za mocno słodki smak. Zapachem przypomina zapach kwiatów rzepaku – charakterystyczny i duszący.

Zobacz w sklepie