Miód nawłociowy


Nawłoć, potocznie zwana polską mimozą, to roślina rosnąca na łąkach. Traktowana jest przez rolników jak chwast, ale dla pszczół to jedna z bardziej miododajnych roślin. Nawłoć kwitnie od lata, aż do późnej jesieni. Szczyt swoich możliwości ma jednak wtedy, gdy pszczoły szykują się do zimowania, dlatego też miód nawłociowy to jeden z mniej popularnych miodów.

 

Miód z nektaru nawłoci posiada jasnożółtą barwę, lekko kwaskowaty posmak i dosyć przyjemny, delikatnie cytrynowy aromat. Krystalizuje się do konsystencji kremu. Miód nawłociowy jest rzadko spotykany i mało popularny, ale zdecydowanie wart jest uwagi. Jego właściwości lecznicze możemy porównać z tymi, jakie oferuje nam czosnek. Posiada właściwości przeciwzapalne, które świetnie radzą sobie w stanach niskiej odporności. Działa moczopędnie i żółciopędnie – wyśmienicie radzi sobie z zakażeniem dróg moczowych, a także łagodzi objawi kamicy nerkowej.  Wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, poprawia krążenie i obniża ciśnienie krwi. Miód ten radzi sobie również jako wsparcie w leczeniu stawów i przerostu prostaty.

Miód nawłociowy działa upiększająco – wygładza skórę i poprawia jej wygląd. Dzięki dużej zawartości kwercetyny i rutyny, poprawia się stan naczyń krwionośnych. Regularne stosowanie miodu w kuchni sprawia, że nie tylko zyskuje na tym nasz wygląd i zdrowie, ale również stan ducha.

Zobacz w sklepie