Miód lipowy


Zdecydowany faworyt wśród miodów – nie tylko smaczny, ale i skuteczny w pierwszym stadium przeziębienia. Niestety, ze względu na fakt, że skupiska drzew lipy są stosunkowo rzadko spotykane, ciężko o czysto lipowy miód. Dodatkowo, aby miód był najwyższej jakości, drzewa powinny rosnąć w sprzyjających warunkach, to znaczy z dala od zgiełku i spalin samochodowych. Tak samo – to od warunków atmosferycznych zależy barwa miodu, jeśli pogoda sprzyja nektarowaniu, to gęsta maź przybiera jasne odcienie. Po skrystalizowaniu staje się kremowa, drobnoziarnista. Aromat miodu przypomina zapach kwiatu lipy.

Miód lipowy, ze względu na właściwości lecznicze, dobrze jest rozpuszczać w herbacie. Trzeba jednak pamiętać, że napar musi mieć odpowiednio niską temperaturę. Dodany do wrzątku traci wszystkie właściwości zdrowotne. Oprócz herbat i kaw, dobrze jest spożywać miód na kanapkach, bądź z mlecznymi daniami, typu musli. Częste spożywanie miodu to plaster na dolegliwości górnych dróg oddechowych oraz pierwszy ratunek w przypadku przeziębienia. Słodki, gęsty płyn ma działanie wykrztuśne, a więc sprawdza się w infekcjach gardła. Oprócz tego, charakteryzuje się również działaniem napotnym. W połączeniu z domowym sokiem malinowym jest naturalnym i skutecznym wsparciem organizmu podczas choroby.

Zobacz w sklepie