Miód lipowo-gryczany


Miód Lipowo-Gryczany, to słodkie połączenie nektaru pochodzącego z kwiatów lipy i gryki. Jego barwa w dużej mierze zależy od stanu skupienia: różna intensywność koloru brunatnego przeplatana jest odcieniami czerwieni i ciemnego brązu. Miód charakteryzuje się wysoką zawartością choliny, a ta niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania komórek ciała.

 

Połączenie słodkiej i delikatnej lipy z goryczką gryki sprawia, że miód ten ceniony jest w gorzelnictwie i cukiernictwie. Ostry, charakterystyczny smak staje się ostatecznie słodkim.

 

Miód Lipowo-Gryczany zawiera wszystkie właściwości miodu lipowego i gryczanego. Upodobały go sobie osoby mające problemy z układem krążenia i wątrobą, czy anemią. Szczególnie polecany jest osobom chorym na cukrzycę insulinoniezależną, ze względu na wysoką zawartość fruktozy.

 

Słodką maź dobrze jest stosować na co dzień zapobiegawczo. Oprócz tego, zaleca się spożywanie miodu w chorobach serca i układu krążenia, ze szczególnym naciskiem na problemy o podłożu miażdżycowym. Lipowo-gryczany miód zalecany jest osobom w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych, zwłaszcza wtedy, gdy u pacjenta stwierdzono dużą utratę krwi. Miód jest też idealnym okładem dla duszy – na stan wyczerpania psychicznego, stany depresyjne i na skołatane nerwy – szklanka ciepłej wody z cytryną i  łyżką miodu zwalczy wszystkie smutki.

Zobacz w sklepie