Miód gryczany


Z biało-różowych kwiatów gryki, powstaje aromatyczny, niemal ostry w smaku, miód. Nektar zbierany jest dosyć późno, bo dopiero pod koniec lipca. Lubiany za swój głęboki aromat przez osoby starsze i niechętnie spożywany przez najmłodszych smakoszy ze względu na mocny smak. Jest to miód uwielbiany przez cukierników, gdyż podnosi walory smakowe wypieków. Ochoczo dodawany do pierników, mazurków i innych aromatycznych ciast.

 

Oprócz wyraźnego i głębokiego smaku, charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi –  zapobiega i leczy choroby serca, a także wpływa pozytywnie na krążenie. Ma działanie antymiażdżycowe – niczym miotełka wymiata złogi cholesterolu. Osłania żołądek i chroni oraz regeneruje wątrobę. Korzystnie wpływa na układ oddechowy i skutecznie walczy z chorobami płuc. Sprawdza się w diecie osób cierpiących na niedobory żelaza i magnezu. Poprawia wzrok, słuch i pamięć. Pomaga dojść do siebie po chorobie czy po zabiegu operacyjnym, w tym wspiera terapię antynowotworową. Oprócz oczywistego wpływu na ciało, ma stanowi też wsparcie psychiczne – jest przydatny przy zaburzeniach na tle nerwowym.

Miód gryczany ma kolor jasnobrunatny, wpadającyw czerwony. Po skrystalizowaniu jaśnieje. Słodki gęsty płyn zawiera dużo fruktozy oraz związków magnezu, żelaza i biopierwiastków. Oprócz tego zawiera w sobie całą masę witamin: witaminę C, B1, B2, PP i jest bogaty w białko, a ono z kolei w aminokwasy – kwas asparginowy, glutaminowy i leucynę.

Zobacz w sklepie