Buszujący w gryce

Dodano:

Witajcie!

Parę dni temu odwiedziliśmy nasze pszczoły w pasiece wędrownej która aktualnie mieści się w miejscowości Nowe Sioło. Ule zamontowane są na specjalnym wozie, który przez większą część roku stoi blisko naszej piwodzkiej bazy, ale w kiedy zaczyna się kwitnienie pożytków których brak w pobliżu przewozimy nasze bzyczące towarzystwo w miejsca gdzie znajdzie dla siebie dość pokarmu.

 

 

DSCF5054

DSCF5055

DSCF5056

Gryka jest rośliną uprawną, okres jej kwitnienia przypada na miesiące letnie. Ma cienką łodyżkę zakończoną białym lub różowawym kwiatem – pojedynczy egzemplarz prezentuje się może niepozornie, ale całe pole wygląda jak biało-zielony, puszysty dywan. Jest uprawiana głównie na kaszę (spróbujcie zapiekanki z kaszy gryczanej, pieczarek i mozarelli – pyycha), ale często wysiewają ją sami pszczelarze aby zapewnić sobie zbiór miodu gryczanego.

DSCF5063

DSCF5064

Sam miód ma tylu zwolenników co i przeciwników. Ma charakterystyczny, ostry smak. No po prostu trzeba go lubić. Uwaga dla tych którzy kręcą nosem przed słoikiem – próbowaliście posłodzić kawę miodem gryczanym? Rarytas! A do tego koniecznie piernik robiony na tym samym miodzie, to gatunek obowiązkowy do tego wypieku. Dzięki swojemu pikantnemu smakowi podkręca „pierność” piernika, zapewniając jednocześnie miodową słodycz. Jeśli chodzi o walory zdrowotne, jest szczególnie polecany osobom mającym problemy z miażdżycą, krążeniem i wysokim poziomem cholesterolu. A oprócz tego, jak każdy miód działa uodparniająco na nasz organizm.

DSCF5057

Fani gryczanego miodu na pewno już tupią pod stołem z niecierpliwości – spokojnie, jak widać pszczoły intensywnie pracują i już niedługo pierwszy gryczany zbiór! A czy jakiś antyfan dał się przekonać do gryczanej kawy?

 

Trzymajcie się kwitnąco!

DSCF5062